Τσεπέλοβο: Το αρχοντικό χωριό του Ζαγορίου που στέκει αγέρωχο στα χρόνια
Πετρόκτιστη αρχιτεκτονική, αρχοντικά στα λιθόστρωτα σοκάκια και το πιο νόστιμο γαλακτομπούρεκο.

Με θέα το καμπαναριό του Ναού του Αγίου Νικολάου και ξακουστά πλατάνια της πλατείας.
Οι φορές που έχουμε επισκεφθεί το εν λόγω χωριό είναι κάτι παραπάνω από πολλές, ώστε να έχουμε δημιουργήσει μια ολοκληρωμένη άποψη για το μέρος αυτό. Αν κι εδώ που τα λέμε, το Τσεπέλοβο δε χρειάζεται συστάσεις! Αποτελεί αγαπημένο προορισμό για τους λάτρεις του βουνού και της φύσης, ενώ ο αριθμός των επισκεπτών του είναι ιδιαίτερα αυξημένος, ειδικά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες. Βέβαια, ιδιαίτερα ξακουστό είναι και το τριήμερο πανηγύρι του χωριού, τον Αύγουστο, όπου συγκεντρώνει κόσμο απ’ όλα τα γύρω χωριά και όχι μόνο.
Κάνοντας μια μικρή ιστορική αναδρομή, αξίζει να αναφέρουμε πως η ιστορία του τόπου αυτού εκτιμάται πως ξεκινά αρκετά πίσω, κατά τον ύστερο Μεσαίωνα, ενώ ήκμασε εμπορικά κατά την οθωμανική περίοδο λόγω του εμπορίου ξυλείας. Μάλιστα, το 1700 διέθετε το δικό του σχολείο. Αξιοθαύμαστο θα έλεγε κανείς!
Γεωγραφικά στοιχεία
Σε χιλιομετρική απόσταση 51 χιλιομέτρων από τα Ιωάννινα, βρίσκεται ένα από τα πιο ξακουστά χωριά του Ζαγορίου, το Τσεπέλοβο. Πρόκειται για το μεγαλύτερο, πληθυσμιακά, χωριό της περιοχής του Ζαγορίου, χτισμένο στα 1.080 μέτρα υψόμετρο σε μία από τις κορυφές του όρους της Τύμφης, σε αυτή της Καζάρμας.
Αποτελεί παλαιό διοικητικό κέντρο για την ευρύτερη περιοχή, ενώ έχει χαρακτηριστεί ως παραδοσιακός οικισμός.
Επιστρέφοντας στο τώρα λοιπόν, πολλά είναι τα όσα έχει να δει και να θαυμάσει κανείς στο Τσεπέλοβο, όπως η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του. Σχεδόν όλα τα παραδοσιακά σπίτια και αρχοντικά του χωριού έχουν χτιστεί από πέτρα και ξύλο με έναν ιδιαίτερο και συνάμα ξεχωριστό τρόπο, ενώ πολλά είναι αυτά που έχουν χαρακτηριστεί ως διατηρητέα. Χαρακτηριστικό δείγμα, αποτελεί το Αρχοντικό Ιωαννίδη, μια διώροφη κατοικία με κατώγι του 1876, η οποία πλέον λειτουργεί ως μουσείο.
Παράλληλα, αξίζει μια επίσκεψη στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου που
είναι επίσης διατηρητέα και χτισμένη τον 18ο αιώνα, γεμάτη με ιδιαιτέρως φιλοτεχνημένες αγιογραφίες. Σημαντικό αξιοθέατο της περιοχής αποτελεί και του Τσούφλειο Φαρμακείο (1874), το οποίο ακολούθησε ιδιαίτερη πορεία, ξεκινώντας ως φαρμακείο, μετέπειτα ως ταχυδρομείο, ενώ πλέον αποτελεί γκαλερί, φιλοξενώντας εικαστικά έργα του Πέτρου Παπαβασιλείου.


Στιγμές από την πλατεία | Ένα όμορφο παράθυρο

Σαν ανηφορίσει κανείς προς την κεντρική πλατεία του χωριού, θα αντικρίσει έναν αιωνόβιο πλάτανο, σήμα κατατεθέν του χωριού, απ’ όπου ξεκινούν όλα τα λιθόστρωτα μικρά σοκάκια του χωριού. Ο πλάτανος αποτελεί σημείο συνάντησης ντόπιων και “ξένων”. Στον παχύ ίσκιο του μπορείς να απολαύσεις τα τοπικά δροσερά γλυκά του κουταλιού τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ το χειμώνα τα τσίπουρα με τους λαχταριστούς μεζέδες δίνουν και παίρνουν!



Το αγαπημένο μας γαλακτομπούρεκο στην πλατεία κάτω από τα υπεραιωνόβια πλατάνια και γραφικά καλντερίμια του χωριού.
Όποτε κι αν αποφασίσει κανείς να επισκεφθεί το πιο απομακρυσμένο Ζαγοροχώρι, το Τσεπέλοβο, ένα είναι σίγουρο. Το μέρος θα του κλέψει ένα κομμάτι της καρδιάς του, το οποίο πάντα θα θέλει να επιστρέφει πίσω.


Τα λέμε στα επόμενα,
The Good Travelers









